Förlovning & vigsel

Olav

Ringar

Här finns många alternativ! Kanske vill du omarbeta ringar som gått i arv i generationer, kanske återskapa en gammal utformning – eller varför inte designa en egen unik ring tillsammans med vår guldsmed?

Hos oss ingår alltid:
  • Storleksändring utan extra kostnad upp till sex månader efter köp i de fall som vi rådgjort med kund om storlek.
  • Gravering ingår vid köp av guld
  • Gratis rådgivning vid omarbetningar och egen design
  • Försäkring ingår i sex månader
  • Vid köp av vigselring så ingår puts av förlovningsringar till vigseldagen
  • Årskontroll av diamanter utan extra kostnad

Maila oss och boka tid för konsultation om bröllopsringar.

Lysningsmottagning

I Sverige görs lysningar i dag som en trevlig kungörelse inför ett bröllop, oavsett om brudparet tillhör en församling eller inte. Fram till 1973 var det lag på att lysning skulle göras inför en vigsel, men sedan dess sker istället hindersprövning som man enligt lag måste ansöka om högst fyra månader före vigseln. Vid en lysningsmottagning så förväntas gästerna att överräcka en present som en lyckönskan till brudparet. Lämpliga lysningspresenter kan vara till hushållet, som vackra glas, bestickuppsättning eller en fin skål som de kan ta fram vid särskilda tillfällen. Bröllop av idag har oftast bara bröllopsmottagning.

Svensexa och möhippa

Vänner till brudgum och brud anordnar ofta en svensexa respektive möhippa för att överraska sina vänner. Under en påföljande middag så kan det vara lämpligt för vännerna att överräcka ett minne från hela gruppen som till exempel en fin klocka eller ett smycke med ett graverat budskap från vännerna som mottagaren kan bära med sig även som gift.

Bröllopsfest

Både bröllop och bröllopsfest är väldigt trevliga sammankomster som kräver detaljerad planering. Om du själv ska gifta dig, så kan det vara bra att registrera sig i vår butik med en önskelista över föremål som du och din käresta önskar er. Då är det sedan praktiskt för gästen att välja och teckna sig för en present och ni undviker att få dubbelt av något. Lämpliga bröllopsgåvor är föremål som kan användas eller avnjutas i det gemensamma hemmet; glas, porslin, vackra bestick, skålar och mycket annat som kanske är både vackert och som går att använda.

Morgongåva

På morgonen efter bröllopsnatten ger brudgummen en morgongåva till sin brud. Förr i tiden skulle den här gåvan vara väldigt värdefull så att den skulle kunna trygga brudens försörjning om brudgummen skulle gå bort. På den tiden kunde en morgongåva vara exempelvis en gård. En modern morgongåva är intim och personlig och kan vara ett smycke med en gravering eller kanske ett foto eller liten miniatyrmålning av brudgummen eller – klassiskt romantiskt – ett låsbart hänge med en hårlock från brudgummen? Mer traditionell morgongåva är ett uppskattat hängsmycke med diamanter, ett pärlhalsband eller ett armband med berlocker. Även en vacker ring att bära på högra handens ringfinger eller lillfinger är en populär morgongåva.

Bröllopsdag och årsdagar

Bröllopsdag är dagen för vigseln, men så kallas även följande årsdagar. Vissa av årsdagarna har fått speciella namn. Läs mer på sidan om Jubileum.

Dela