Mån–fre: 10–18 • Lör: 10–15
Tel: 0278-260 00

Några droppar vatten – kannan omsluter en del av det oändliga kretsloppet

En handtillverkad vattenkanna till Öjungs kapell, Alfta-Ovanåkers församling, av Guldsmedsmästare Tobias Petersson under vintern 2020–2021.

Kannan är avsiktligt välbalanserad med ett stadigt grepp vars form och tyngd bidrar till ett fint vattenflöde. Dess öppning har en tanke: Vattnet flödar ut som livet självt – rent och äkta. Vattnet, guldet och silvret möter det nya livet och ger ett löfte om allt det nya som skall komma.

Kanna, handgjord till Öjungs kapell

Kannans arm är formad som en sjua, en figur som i många kulturer är lyckobringare. Armen är av massiv metall som bidrar till kannans tyngd.

Kannans form kan vid en första anblick se anspråkslös ut, men de rena och välpolerade ytorna är en utmaning även för en mästare. Eftersom silver är mjukt, så har silvret formats enbart med handens kraft innan den känsliga lödningen gjorts. Utformningen med den balanserade tippens öppning gör kannan helt unik i sin design.

Kanna, handgjord till Öjungs kapell

Detta uppdrag har varit mycket hedersamt för mig. Lång tid har lagts på idéarbetet för att syfte, design och bruk ska gå hand i hand och därmed ge er ett föremål som kan skänka glädje till församlingen under lång tid framöver. Jag har fått god tid på mig och det har resulterat i den finaste silversmidesarbete jag någonsin gjort. Nöjet att få skapa ett unikt bruksföremål som kommer finnas med lång tid framöver är otroligt tillfredställande.

Stort tack till er och hoppas kannan får många fina tillfällen!

Tobias Petersson
Guldsmedsmästare


Dela
Facebook Twitter Linkedin
©2024 S. Petersson Guld & Ur AB | Tel: 0278-260 00 | E-post: info@guldsmedpetersson.se | Adress: Box 154, 821 21 Bollnäs | Butik: Långgatan 14, 821 43 Bollnäs | Orgnr: 556329-0823 | Styrelsens säte: Bollnäs
magnifiercrossmenu